Orthopedische Geneeskunde

 

Wat is orthopedische geneeskunde?

 

Orthopedische geneeskunde is een reguliere (dus niet-alternatieve) vorm van geneeskunde, die zich bezighoudt met de behandeling van klachten van de bewegingsorganen. Voorbeelden hiervan zijn gewrichtsontstekingen (artritis),
pees- en peesschedeontstekingen, slijmbeursontstekingen, (sport)blessures, carpale-tunnelsyndroom, RSI, enzovoort. Chronische gewrichtsziekten als reuma, jicht en dergelijke komen meestal niet voor orthopedisch-geneeskundige
behandeling in aanmerking. Dat is meer het terrein van de reumatoloog en de revalidatiearts. Het zelfde geldt voor fibromyalgie, ME en whiplash problemen.
Orthopedische geneeskunde is, in tegenstelling tot orthopedische chirurgie, geen officieel erkend specialisme.

Speciaal voor (para)medici die meer informatie wensen over orthopedische geneeskunde, biedt deze website een uitgebreid literatuuroverzicht.

 

 

Waaruit bestaat de behandeling?

 

De gang van zaken is als bij ieder bezoek aan een arts: allereerst een vraaggesprek over de aard van uw klachten. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek. Als na het onderzoek een diagnose kan worden gesteld, wordt u verteld wat eventueel de behandelingsmogelijkheden zijn. Veel aandoeningen in en rond gewrichten kunnen worden behandeld met behulp van injecties.